Communicatie en participatie
U kunt meer lezen op de website, of u kunt zich voor de nieuwsbrief inschrijven.
Dat gebeurt nu al. Op 18 november 2024 vindt de eerste inloopbijeenkomst plaats. U leest hier meer over op de website. We hebben frequent overleg met organisaties, stakeholders, omliggende bedrijven en ook met burgers, en houden u op de hoogte over volgende participatiemomenten.
U kunt op de website terecht met al uw vragen. Hier staan contactgegevens en een contactformulier
Dat kan via ons inschrijfformulier op de website.
Wij communiceren via de website over de voortgang. Deze kunt u volgen om op de hoogte te blijven, of u kunt zich inschrijven voor de nieuwsbrief. Daarin zullen we onder andere aankondigen wanneer het plan ter visie wordt gelegd of wanneer we bijvoorbeeld gaan starten met de bouw.
Groen, verkeer en openbare ruimte
Het aantal parkeerplaatsen wordt bepaald door de gemeentelijke norm. Daarbij zal in alle buurten voldoende dicht bij de woningen worden voorzien in parkeeroplossingen; op eigen terrein en openbaar.
Dat doen we bijvoorbeeld door meer ruimte voor water en meer biodiversiteit in beplanting zodat er meer kansen zijn voor insecten, vlinders, vogels maar ook zorgen voor groen om verkoeling te geven bij warme dagen.
De woonwijk krijgt een landelijke uitstraling waar groen in een brede biodiversiteit is opgenomen. Ook komt er veel ruimte voor water en waterberging om de wijk klimaatbestendig te realiseren.
De hoofdwegen sluiten aan op bestaande infrastructuur zoals de Nieuw Loosdrechtsedijk, Tjalk en Rading. Binnen het plan langzaamverkeersroutes waar de auto te gast is en voornamelijk wordt geparkeerd in parkeerhofjes.
Milieu en geluid
Met name tijdens de bouw zal worden ingezet op gebruik van elektrisch materieel en proberen we bouwtransport te verlagen door de inzet van bijvoorbeeld prefab materialen zodat de werkzaamheden ter plaatse tot een minimum worden gebracht.
Geluid waar we geen invloed op hebben kunnen we niet verminderen; wel kunnen we rekening houden bij het ontwerpen van de woningen dat er bijvoorbeeld geluidluwe ruimten zijn en kan isolatieglas en isolatie in de gevel beter isolerend worden uitgevoerd. Er loopt momenteel geluidonderzoek om de verschillende vormen van geluid in kaart te brengen en om waar eventueel nodig gepaste geluidmaatregelen te nemen.
Proces
Ontwikkelingsmaatschappij Ter Sype C.V. is de initiatiefnemer en heeft onder andere PouderoyenTonnaer als stedenbouwkundig buro betrokken om het proces verder te brengen.
Er zijn al veel onderzoeken uitgevoerd zoals bijvoorbeeld, bodemonderzoeken, flora&fauna, stikstof, cultuurhistorie, verkeer en externe veiligheid.
We bevinden ons nog in de schetsontwerp fase van het Omgevingsplan. Als het stedenbouwkundige plan akkoord is bevonden door de gemeente, dan volgt de wijziging van het Omgevingsplan (de formele planprocedure met inspraakmogelijkheden)
Wij verwachten begin 2025 het ontwerp Omgevingsplan ter visie te kunnen leggen en uiteindelijk in het 3e kwartaal van 2025 een door de gemeenteraad vastgesteld Omgevingsplan te hebben.
Woningen
Sociale huur tot vrije sector koop, appartementen, grondgebonden woningen, levensloopbestendig.
Primair voor de inwoners van Wijdemeren maar uiteraard zal er interesse zijn van omliggende dorpen/steden. Wat in het bijzonder wenselijk is, is dat er in Ter Sype woningen komen voor senioren, die de doorstroom vanuit het bestaande dorp op gang brengen, zodat in het dorp gezinswoningen vrij komen voor de lokale vraag.
Vooralsnog gaan we uit van circa 7.000 m2 oppervlak waar bedrijven kunnen komen. Andere voorzieningen zoals maatschappelijke dienstverlening, gezondheidszorg, kinderdagopvang etc. zijn uiteraard bespreekbaar. Daarvoor zal dan wel voldoende concrete behoefte moeten gaan blijken.
In het kader van nog te maken regionale afspraken zal er een menging komen van sociale woningen, middendure en duurdere woningen.
Er is plaats voor tussen 500 en 700 woningen. Het exacte aantal hangt af van het aantal lagen die we mogen toepassen bijappartementen en welke verdichting we stedenbouwkundig aanvaardbaar vinden. Daarnaast is bepalend welk aandeel van de woningen in een goedkopere prijscategorie gaan vallen, waarbij op voorhand bij toepassing van goedkopere woningen ook meer woningen in het gebied gerealiseerd worden om zo betaalbare kleinere percelen te realiseren.
Het grootste deel van de woningen zal grondgebonden zijn en uit 1 of 2 bouwlagen bestaan met een optopping of kap in een derde laag, zoals ook in het bestaande dorp. Een kleiner deel wordt in een aantal appartementengebouwen voorzien, meer centraal in de wijk. Dat zal variëren van 4 lagen – hetgeen is toegestaan – tot wellicht 6 lagen waar dat stedenbouwkundig mogelijk is maar uiteraard zal dat nog met de gemeente worden besproken.
Is jouw vraag onbeantwoord?
Heb je geen antwoord kunnen vinden op jouw vraag, neem dan contact met ons op.